Inzicht
INHOUD
Als je vandaag aan jongeren vraagt waar ze info opzoeken, krijg je niet vaak “Google” als eerste antwoord. Nee, Gen Z tikt liever iets in op TikTok of Instagram. Maar waarom eigenlijk? Het is niet enkel omdat het sneller of leuker is. Gen Z vertrouwt liever op mensen zoals leeftijdsgenoten, creators, (micro-) influencers dan op officiële merken of websites. En dat heeft alles te maken met geloofwaardigheid, visuele communicatie en sociale bevestiging.
Traditionele zoekmachines leiden vaak naar websites die commercieel zijn ingestoken en geoptimaliseerd zijn om te overtuigen naar het publiek. Op sociale media komen jongeren in aanraking met echte mensen, persoonlijke verhalen en meningen, in plaats van de commerciële en geoptimaliseerde informatie die vaak via traditionele zoekmachines wordt getoond.
Voor Gen Z wekt een TikTok-video waarin een leeftijdsgenoot zijn mening deelt in een restaurant vaak meer vertrouwen op dan een traditionele bedrijfswebsite of een geautomatiseerde Google-review. Een simpele beoordeling met vijf sterren is voor hen niet genoeg. Jongeren zoeken echte verhalen, visuele content en context die hen een realistischer beeld geeft van wat ze kunnen verwachten.
Zoeken via sociale media gaat voor Gen Z verder dan gewoon informatie opzoeken. Het is een vorm van crowdsourcing: ze vertrouwen niet alleen op wat één persoon zegt, maar nemen meerdere signalen mee in hun beslissing. Ze bekijken niet alleen de video zelf, maar lezen ook de reacties, vergelijken andere video's over hetzelfde onderwerp en vormen op basis daarvan hun mening.
Denk bijvoorbeeld aan een TikTok waarin iemand een product uittest en er reacties onder staan zoals: ‘werkt echt, ik heb het zelf ook geprobeerd’ of net omgekeerde ‘geen aanrader, zwaar overhyped’. Zulke directe en eerlijke feedback van anderen geeft jongeren meer vertrouwen dan een advertentie van een merk. Die combinatie van visuele content en directe feedback van anderen is voor Gen Z een belangrijke manier geworden om informatie te beoordelen.
Hoe Gen Z gesponsorde inhoud herkent
Jongeren geven aan dat ze Google niet vertrouwen, aangezien de eerste resultaten vaak gesponsorde content zijn. TikTok of Instagram lijkt oprechter omdat populaire content naar boven komt op basis van likes en engagement en niet op advertentiebudget.
Sociale media zijn uiteraard ook niet vrij van beïnvloeding, gesponsorde content en samenwerkingen spelen daar een grote rol in. Toch ervaren jongerenplatforms zoals TikTok als betrouwbaarder omdat de content vaak afkomstig is van echte creators en niet van merken zelf. Het gevoel van oprechtheid en spontaniteit weegt zwaarder dan de wetenschap dat er soms commerciële belangen spelen. Zoals een Gen Z’er het zelf verwoordde: “Ik zoek ‘beste sneakers 2025’ liever op TikTok dan krijg ik meteen meningen van mensen die ze echt dragen.”
Gen Z hecht veel waarde aan visuele content, omdat het hen helpt om dingen beter te begrijpen en zelf in te schatten. Een skincare-review wordt pas geloofwaardig als het resultaat zichtbaar is op iemands gezicht en een reisbestemming spreekt pas echt aan wanneer die tot leven komt in een vlog.
Die visuele laag zorgt ervoor dat ze sneller beslissingen nemen, zonder dooreindeloze pagina’s tekst te scrollen.
En het helpt dat creators vaak praten zoals je vrienden dat zouden doen: casual, eerlijk, zonder verkooppraatje. Dat is de toon die binnenkomt.
Als je merk enkel online zichtbaar is via je eigen website en klassieke Google-SEO, dan mis je echt de kans om gezien te worden. Want Gen Z vindt jou niet daar, ze vinden je via iemand anders door sociale media.
Wat kan je daar aan doen?
Ze luisteren niet naar merken, maar naar mensen. Mensen die ze vertrouwen, die op hen lijken, of die voelen als iemand uit hun omgeving. Content moet authentiek aanvoelen, alsof het komt van een vriend(in), niet van een bedrijf.
Als merk hoef je niet te doen alsof je ‘erbij hoort’. Je hoeft geen Gen Z’er te imiteren of geforceerd jong te klinken om hun aandacht te krijgen. Wat wel werkt, is het tegenovergestelde: ervoor zorgen dat zij uit zichzelf over jouw merk praten. Wanneer jongeren jouw merk spontaan delen, taggen of bespreken op hun eigen kanalen, ontstaat er geloofwaardige zichtbaarheid. Je merk wordt dan niet gepusht, maar opgemerkt en dat op het moment dat het voor hen relevant is. Dát is de kracht van authentieke merkinteractie binnen de leefwereld van Gen Z.
Cology Digital helpt merken om hun verhaal te vertellen via de kanalen en mensen die vandaag het verschil maken.